Timmermans: Veel Nederlanders bij ISIS

Veel Nederlanders hebben zich aangesloten bij de gewelddadige jihadistische rebellenbeweging ISIS. Dat blijkt maandag uit een brief van minister Frans Timmers van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

In de brief omschrijft hij de huidige situatie in Irak. Hij zegt dat hij niet weet om hoeveel Nederlanders het exact gaat. De overheid heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat Nederlanders naar het buitenland gaan en zich aansluiten bij ISIS.

De VN-Veiligheidsraad heeft ISIS op de sanctielijst gezet, waardoor het mogelijk is tegoeden van betrokkenen te bevriezen en reisbeperkingen op te leggen. Die sancties gelden ook in Nederland, aldus Timmermans.

ISIS

ISIS is een rebellenbeweging in Irak. De beweging is bezig met een opmars door Irak. Confrontaties tussen de jihadisten en het regeringsleger heeft al vele mensen het leven gekost. De extremisten van ISIS claimden afgelopen weekend dat ze 1700 Iraakse militairen hebben geëxecuteerd. De jihadisten hebben foto’s van executies verspreid, maar het is niet duidelijk waar en wanneer de beelden zijn gemaakt.

ISIS is opgericht door oud-leden van Al Qaida. Het zou gaan om leden die zelfs volgens Al Qaida te extreem te werk gaan. Ook in Syrië heeft de terreurgroep delen van het land veroverd. De Verenigde Naties, Europese Unie, Arabische Liga en NAVO hebben de militaire opmars van ISIS en de gewelddadigheden in Irak veroordeeld.

VIDEO: Militanten van ISIS hebben een stad in Noord-Irak veroverd.