Politiek

Paar honderd mensen bijeen voor pro-Palestina-demonstratie

In Amsterdam zijn zaterdagmiddag naar schatting een paar honderd mensen bijeengekomen voor een pro-Palestina-demonstratie. De betoging is volgens de politie rustig verlopen. Er is een persoon aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, aldus een woordvoerster van de politie.

Tijdens de demonstratie, die rond 14.00 uur begon op de Dam, werden ook toespraken gehouden. Een aantal aanwezigen had Palestijnse vlaggen bij zich. De actievoerders liepen door het centrum van de stad en de demonstratie eindigde rond 17.30 uur op de Dam.

De politie was onder meer alert op discriminerende of antisemitische uitingen. Die zijn verboden, evenals vlaggen van terroristische organisaties als IS en Hamas. Volgens de Amsterdamse zender AT5 waren er felle uitspraken op de Dam. “Zionistische honden zijn uit op ons geld en bloed”, zou zijn geroepen. De manifestatie was georganiseerd door Back to Palestine, dat een protest wil laten horen “tegen de hervatte aanvallen op Gaza, de voortdurende blokkade van Gaza en de Israëlische bezetting van Palestina”.