Tess en Sem populairste voornamen

Ju-Rientelly Tiesi-enne Maria, McKenzie, Queen-Chanelly en Rehab: het zijn slechts enkele voorbeelden van meisjesnamen die ouders in 2013 aan hun kinderen hebben gegeven. Of wat dacht je van Cashmere, D’ream, Fake en Veer als jongensnaam? Tess en Sem zijn echter het populairst, blijkt uit de lijst van meest populaire kindernamen die de Sociale Verzekeringsbank (SVB) jaarlijks publiceert. 

Bij de jongens staan op nummer 2 en 3 respectievelijk Levi en Bram, bij de meisjes zijn dit Sophie en Julia. De naam Sem staat al een paar jaar in de top 3, maar grote verrassing is Tess op de eerste plaats bij de meisjes. De laatste 10 jaar is de meisjesnaam gestegen van positie 52, naar positie 10 vorig jaar en nu naar nummer 1.

Sophie en Julia blijven onveranderd populair en hebben hun tweede en derde positie behouden. Nieuw in de top 20 zijn de namen Zoë (tevens grootste stijger van 22 naar 10) en Evi (van 23 naar 16).

Jongens

Bij de jongens is Sam op positie 20 terug van weggeweest. Daan stond vorig jaar nog bovenaan de lijst, maar is nu gezakt naar een vierde plek. Grootste stijgers zijn Jesse (van nummer 16 naar 9) en Finn (van 12 naar 6).

De SVB keert ieder kwartaal de kinderbijslag uit en is daardoor op de hoogte van de namen van alle pasgeboren kinderen. In 2013 zijn circa 168.000 kinderen geboren, waarvan ongeveer 86.000 jongens en bijna 82.000 meisjes.

Bekijk hier de lijst van meisjesnamen en jongensnamen op populariteit en klik hier voor de top 20.