Supersnelrechter deelt hoge straf uit

Een 41-jarige man heeft 10 maanden celstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, gekregen omdat hij tijdens de jaarwisseling vanuit een kroeg in Rotterdam een bierflesje naar twee agenten gooide. Dat besliste de politierechter in de eerste supersnelrechtzaak bij de rechtbank in Rotterdam.

De rechter zag het als een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Ze legde de man tijdens de komende jaarwisseling ook huisarrest op.

De straf was conform de eis van het Openbaar Ministerie. Dat eist veel hogere straffen voor geweld tijdens de jaarwisseling en geweld tegen hulpverleners. De rechter vond dat dit geweld direct was te koppelen aan de nieuwjaarsnacht.

‘Hommeles’

De man vierde oud en nieuw met onder anderen zijn vriendin in de kroeg. Toen een vriend van hem ‘hommeles’ kreeg, bemoeide hij zich ermee. Agenten die ter plaatse kwamen, kregen het flesje naar hun hoofd geslingerd. Ze moesten aan de kant springen om dat niet tegen hun hoofd te krijgen.

De man kon zich daarvan niets herinneren, zei hij. “Ik kan me er niets van herinneren dat ik dat gedaan zou hebben. Zou niet weten waarom ik een politieagent iets zou hebben willen aandoen”, zei hij op de zitting. Dat hij zich dat niet kon herinneren, had volgens de aanklager te maken met de drank en drugs. Want hij had bier op, geblowd en ook ‘een snuifje’ genomen.

Bron: ANP