Politiek

Studentenprotest verloopt rustig

Het studentenprotest op het Malieveld in Den Haag is vrijdagmiddag rustig verlopen. Er werden vier mensen aangehouden voor baldadigheid en belediging, maar verder verliep de demonstratie zonder noemenswaardige incidenten. De demonstratie, die door een paar duizend studenten en scholieren werd bijgewoond, eindigde rond 15.30 uur.

Tijdens¬† de demonstratie kwam minister Jet Bussemaker haar beleid persoonlijk toelichten, dit kwam haar op luid boegeroep te staan. De minister reageerde door te zeggen dat er in 1988 nog 35.000 studenten op het Malieveld bijeenkwamen uit protest tegen de invoering van de basisbeurs. “Nu zijn er een stuk minder tegen de afschaffing”, aldus Bussemaker. Ze waarschuwde verder dat er veel spookverhalen gaan over het leenstelsel. “Laat je niet gek maken”, drukte ze de studenten op het hart.

De studenten en scholieren protesteerden tegen de komst van het leenstelsel, met als doel de Eerste Kamer zover krijgen dat ze de plannen voor het leenstelsel wegstemmen. Op en rondom het Malieveld was veel politie op de been, maar er waren minder mensen aanwezig dan de organisatie vooraf had gehoopt.

Het leenstelsel gaat de huidige basisbeurs vervangen. De basisbeurs is nu vier studiejaren lang een gift voor studenten maar vanaf volgend studiejaar moet dat een lening worden. De kans dat het studentenprotest slaagt, is heel klein: de Tweede Kamer stemde er al mee in en ook een meerderheid in de Eerste Kamer is ervoor.