Student Lee Vu uitgeleverd aan VS

De 24-jarige Lee Vu, die hotelmanagement studeert aan de Saxion Hogeschool in Deventer, wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

De Vietnamese student wordt door de VS verdacht van fraude via internet. Hij zou Amerikanen zo’n 800.000 euro hebben afgetroggeld door phishing. Hij ontkent hier iets mee te maken te hebben. Bovendien heeft zijn oude huisgenoot uit Vietnam inmiddels bekend dat hij de dader is. Hij heeft tegenover de Vietnamese politie toegegeven dat hij misbruik heeft gemaakt van de computer en het e-mailaccount van Lee. Desalniettemin wil de FBI dat Lee zo snel mogelijk op het vliegtuig naar de VS wordt gezet en het gerechtshof willigt dat verzoek nu dus in. Dat terwijl de rechtbank eerder oordeelde dat hij hier mag blijven tot 21 juli 2014, omdat hij dan klaar is met zijn studie.

Dat hij zo snel mogelijk uitgeleverd moet worden betekent dat hij de afgelopen jaren tevergeefs gestudeerd heeft. Zijn punten komen te vervallen wanneer hij zijn studie niet afmaakt en hij zou weer helemaal opnieuw moeten beginnen. Dat terwijl zijn ouders keihard gespaard hebben om de studie te bekostigen. Zijn vrienden hebben zich de afgelopen tijd hard gemaakt voor Lee. Met een petitie, een blog en een Facebookpagina hebben ze tevergeefs geprobeerd zijn uitzetting te voorkomen.

30 jaar

Volgende week maandag wordt bekend wanneer Lee Vu wordt uitgeleverd. Dan wordt ook bepaald of de student in afwachting van zijn uitlevering moet worden vastgezet. In de VS hangt hem een gevangenisstraf van 30 jaar boven het hoofd.