Spaanse marine ramt Greenpeace bij strijd om Arctic Sunrise

De Spaanse marine heeft Greenpeace-schip Arctic Sunrise dinsdag aan de ketting gelegd. De marine greep hard in tegen een demonstratie van de milieuorganisatie, hierbij werden bootjes van Greenpeace geramd door de marine. Hierbij is een van de demonstranten ernstig gewond geraakt aan haar been.

Greenpeace demonstreerde bij de Canarische eilanden tegen Spaanse olieboringen. Deze actie wordt door de Spaanse autoriteiten gezien als een actie die “de ordelijke scheepvaart op zee in gevaar brengt.” Daarom werd met harde hand ingegrepen. Een boot met militairen ramt meerdere keren een rubber bootje van Greenpeace. Bij een van de acties raakte de 23-jarige Italiaanse Matilda Brunetti gewond. Haar been komt in de schroef van een boot terecht. Ze slaat overboord, breekt haar been en heeft ernstige snijwonden. In het ziekenhuis is ze direct aan de verwondingen geopereerd.

Spanje heeft de milieuorganisatie laten weten dat de Arctic Sunrise, die nu in Arrecife op het eiland Lanzarote ligt, pas van de ketting gaat als Greenpeace een borg van 50.000 euro betaalt. De totale boete voor het in gevaar brengen van de scheepvaart kan oplopen tot 300.000 euro.