Rusland boycot groente en fruit EU

Moskou verbiedt de import van alle fruit en groente uit de Europese Unie. Nederlandse tuinders en boeren worden daar hard door getroffen. Zij willen dat Nederland en de Europese Commissie de gevolgen van de boycot opvangen.

De maatregelen van Moskou zijn onderdeel van de Russische boycot van landbouwproducten uit landen die meedoen aan de sancties tegen Rusland. Ook de import van alle landbouwproducten uit de Verenigde Staten wordt verboden.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde de ‘tegensancties’ woensdag aan. Moskou verweert zich daarmee tegen de internationale sancties die zijn ingesteld vanwege de volgens het Westen agressieve opstelling van Rusland in de Oekraïne-crisis.

Miljarden

Met de handel van de VS en de EU zijn miljarden gemoeid. De Nederlandse groente- en fruittelers exporteren jaarlijks voor 600 miljoen euro naar Rusland.

Volgens de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland heeft de Russische boycot van fruit en groente uit de Europese Unie dan ook grote gevolgen voor de land- en tuinbouw in Nederland.

Grootste exporteur

“Nederland is de op een na grootste exporteur van land- en tuinbouwproducten ter wereld. Rusland is een belangrijke afnemer”, aldus voorzitter van LTO Nederland, Albert Jan Maat. De organisatie wil dat het Nederlandse kabinet en de Europese Commissie de gevolgen van de boycot opvangen.

Maat verwacht dat de boycot niet alleen gevolgen heeft voor de afzet van producten, maar ook voor de prijzen op de Europese markt. “We gaan ervan uit dat die dalen als gevolg van overschotten”, aldus Maat.

De totale export van de land- en tuinbouwsector bedroeg volgens het CBS in 2013 78 miljard euro per jaar. Het grootste deel is de export van groenten en fruit, gevolgd door bloemen en planten. Daarna volgen vlees en zuivel. In totaal gaat jaarlijks voor 1,5 miljard euro naar Rusland.

ANP