Politiek

Ruim 5000 aangiften tegen Wilders

Ruim 5000 Nederlanders hebben sinds de gemeenteraadsverkiezingen aangifte gedaan tegen PVV-leider Geert Wilders vanwege discriminatie. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt.

Naast de duizenden aangiften zijn er ook meer dan 15.000 meldingen van discriminatie gemaakt via de website van de politie. De Politie Haaglanden controleert de aangiftestroom in het hele land.

Tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen liet Wilders zijn aanhang scanderen dat ze minder Marokkanen willen in Nederland, waarna de PVV-leider reageerde met ‘gaan we dat regelen’. Later nuanceerde hij zijn uitspraak door te zeggen dat hij doelt op criminele Marokkanen.

Reactie Wilders

Volgens Wilders zouden Nederlanders aangifte moeten doen tegen PvdA-leider Diederik Samson en voorzitter Hans Spekman. Dat zei hij donderdag in reactie op de aangiften. Zo zou Samsom hebben gezegd dat “het vooral Marokkanen zijn. Deze jongens hebben een etnisch monopolie op dit soort overlast. Met de islam heeft het geen bal te maken. Hoe geloviger hoe minder last je van ze hebt.”

De uitspraken van Spekman zijn volgens Wilders minstens even erg als die van Samson. “De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen. Je moet ervoor zorgen dat ze de sulletjes worden van hun eigen wijk. Dat is het enige dat werkt”, zijn volgens Wilders de uitspraken van Spekman.