Politiek

Regeringspartijen tegen opslaan reisgegevens

Regeringspartijen VVD en PvdA willen niet dat de reisgegevens van alle Nederlanders worden opgeslagen, zoals minister Ivo Opstelten voorstelt. Het kabinet kondigde de registratie vrijdag aan in het actieplan tegen jihadisme en radicalisme.

“Ik zit niet te wachten op een standaard vakantieregister waar alle gegevens worden opgeslagen”, zegt VVD-Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff zaterdag tegen het ANP. Ook coalitiegenoot PvdA vindt de maatregel te verstrekkend, aldus Kamerlid Jeroen Recourt. “Het kabinet moet een slimmere manier vinden die minder privacy schendend is”, voegt hij eraan toe.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten kwam in november vorig jaar ook al met een voorstel om alle reisgegevens op te slaan in het kader van de strijd tegen jihadisten. Ook toen keerden de coalitiepartijen zich tegen het plan. Opstelten liet daarop weten de plannen verder uit te werken.

“Het is nu wat omzichtiger opgeschreven”, stelt Dijkhoff. Hij ziet liever dat de overheid een lijst met namen van verdachte personen aan luchtvaartmaatschappijen geeft om in de gaten te houden. Als die dan langskomen moeten de maatschappijen een seintje geven. “Daar heb ik geen moeite mee, want deze mensen zitten al in een fout netwerk.”

Alle andere maatregelen die in het ruim 40 punten tellende actieplan staan, kunnen wel op steun van de coalitiepartners rekenen.