Rechter velt oordeel over moord Claudia Oskam

De rechtbank doet dinsdag uitspraak in de zaak rondom Claudia Oskam. De 36-jarige vrouw uit Zevenbergen werd door haar ex-man William R. van het leven beroofd. Claudia heeft drie kinderen achtergelaten.

Claudia verdween op 10 januari van dit jaar. Twee dagen later werd ze dood aangetroffen in een kanaal. De sporen wezen al snel in de richting van haar ex. Niet lang na zijn aanhouding, bekent R. de moord op zijn geweten te hebben. “Het zijn mijn handen geweest, maar ik heb dit nooit gewild.”

Tijdens de rechtszaak verteld R. alle gruwelijke details over de manier waarop hij Claudia om het leven bracht en daarna probeerde het bewijs weg te werken. De informatie was zo erg dat de moeder van Claudia tijdens de zitting de zaal verliet. Zij kon niet meer aanhoren wat er met haar dochter was gebeurd.

‘Geen woorden voor daden’

Nabestaanden van Claudia kregen tijdens de rechtszaak ook de kans om een verklaring af te leggen. “Er zijn geen woorden voor wat hij Claudia heeft aangedaan. Er is dan ook geen plek voor excuses en geen plek voor vergeving”, was de mening van de familieleden van Claudia.

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot een celstraf van 14 jaar te eisen tegen R. De rechter moet zich over deze eis buigen, hierbij moet hij ook rekening houden met de conclusies van gedragsdeskundigen. Zij zijn van mening dat R. door zijn extreme woede niet meer rationeel kon nadenken. Iets wat volgens een van hen vaker voorkomt bij mensen met een zwakke persoonlijkheid. De rechter moet dan ook bepalen of R. wel volledig toerekeningsvatbaar was ten tijden van zijn daad.