Piloten opnieuw gehoord in zaak Poch

Twee piloten van luchtvaartmaatschappij Transavia worden woensdag opnieuw gehoord in het onderzoek naar piloot Julio Poch. De voormalig Transaviapiloot is mogelijke betrokken geweest bij de dodenvluchten in de tijd van de Argentijnse Junta.

Het gaat om getuigen die in 2011 ook al zijn ondervraagd. De twee piloten waren destijds op Bali toen Poch hen details zou hebben verteld over zijn betrokkenheid bij de dodenvluchten. De verhoren zullen in Nederland worden gehouden, waarbij vanuit Buenos Aires wordt meegekeken via een videoverbinding. Volgens de advocaat van Poch, Geert-Jan Knoops, zullen de verhoren in de rechtbank van Den Haag plaatsvinden. Dit kon de rechtbank maandag niet bevestigen.

De twee piloten zullen vragen beantwoorden van de Argentijnse aanklagers, van rechters en van Poch, die allen in het tribunaal in de Argentijnse hoofdstad zitten. Volgens Knoops is het in Argentinië toegestaan een getuige voor een tweede keer op te roepen. Hij vraagt zich wel af waarom dit wordt gedaan. “Op zichzelf hebben de verhoren in 2011 een voldoende duidelijk beeld geschapen. De beweegredenen voor dit nieuwe getuigenverhoor zijn mij niet helemaal duidelijk.”