Sport

Organisatie Tour komt met 2000 auto's

De organisatie van de Tour de France komt met 1800 tot 2000 auto’s naar Utrecht. Daar start volgende zomer het wielerspektakel. De gemeente moet zorgen voor een parkeerplek voor die auto’s.

Dat staat in het contract dat Utrecht en Amaury Sport Organisation (ASO), de organisator van Le Grand Départ, hebben afgesloten. Het Utrechtse stadsbestuur heeft de stukken maandag gepubliceerd, nadat de Volkskrant en RTL Nieuws een beroep hadden gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Utrecht moet ook zorgen voor een hoofdkwartier voor de organisatie van 6000 vierkante meter en een perscentrum met een capaciteit van vijfhonderd personen. De stad is verder verantwoordelijk voor de openbare orde, afzettingen, medische voorzieningen en geluids- en beeldinstallaties. Na afloop van de Tourstart moet de gemeente ervoor zorgen dat noodbruggen en tijdelijke wegen weer worden weggehaald.

De ASO eist een vliegverbod boven het parcours, zodat de eigen helikopters vrij baan hebben, en ongestoord mobiel telefoonverkeer. Het mobiele netwerk raakt bij zulke grote evenementen geregeld overbelast en valt dan uit. De gemeente mag hooguit 10 euro parkeergeld vragen op tijdelijke parkeerterreinen voor bezoekers. In het centrum van Utrecht lopen de gebruikelijke parkeertarieven op straat op tot meer dan 25 euro.

De Utrechtse Tourorganisatie heeft de begroting nog niet helemaal rond. Er ontbreekt nog ongeveer een half miljoen euro. Op 26 maart, 100 dagen voor Le Grand Départ, is er een groot publieksevenement in Utrecht.

ANP