Sport

Oranjefans feesten met Australiërs

Het is nog vroeg in Porto Alegre, maar tientallen fans van het Nederlands elftal hebben zich al verzameld op het plein Largo Jornalista Glênio Peres voor een feest van de Supportersclub Oranje.

Ze springen en dansen op Nederlandse muziek en drinken zichzelf moed in voor het tweede WK-duel van Oranje met Australië. Op het Oranjeplein is dit keer geen podium opgebouwd, maar komt de muziek vanaf een ingehuurde carnavalswagen.

Het feest is om 8.00 uur begonnen in Porto Alegre, waar het vijf uur vroeger is dan in Nederland. Naar verwachting komen ruim 4000 Nederlandse supporters naar het plein. In de Braziliaanse stad lopen ook tussen de 15.000 en 20.000 Australiërs, waarvan een groot deel later op de dag in het stadion zal zitten.

Sfeer

De sfeer tussen de Nederlandse en Australische fans is zeer gemoedelijk. Dinsdagavond was het al een groot voetbalfeest in Porto Alegre. De bars en restaurants zaten propvol, zeker tijdens de groepswedstrijd van Brazilië tegen Mexico. Hoewel de uitslag voor de Brazilianen teleurstellend was (0-0), maakten alle voetbalsupporters er een groot feest van.

Vanaf 15.00 uur Nederlandse tijd lopen de fans in een lange stoet naar het vier kilometer verderop gelegen Estádio Beira-Rio, waar het Nederlands elftal om 18.00 uur Nederlandse tijd tegen Australië voetbalt. Er worden zo’n 5000 Nederlandse fans in het stadion verwacht. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn ook van de partij. Bij winst is Oranje zo goed als zeker van een plek in de achtste finales.