Sport

Alles moet nu kloppen bij Oranje

Op hoop van zegen opent het Nederlands elftal vrijdag het WK met een kraker tegen het favoriete Spanje. Voor een stunt tegen de regerend wereldkampioen zal bijna alles moeten kloppen in de Arena Fonte Nova van Salvador.

Compact verdedigen en toeslaan met snelle counters, luidt de opdracht die Louis van Gaal zijn spelers meegeeft. De bondscoach beseft als geen ander dat er ploegen met betere spelers naar Brazilië zijn gekomen. Titelverdediger Spanje bestaat voornamelijk uit voetballers van Real Madrid, Atlético Madrid en FC Barcelona. De twee teams uit de hoofdstad speelden vorige maand de finale van de Champions League. FC Barcelona maakt al jaren reclame voor topvoetbal.

Wie niet sterk is moet slim zijn, dacht Van Gaal toen hij zijn strijdplan voor de herhaling van de WK-finale bedacht. Na het wegvallen van de geblesseerde Kevin Strootman acht de bondscoach zijn ploeg niet meer in staat om Spanje in de aloude veldbezetting van vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers partij te bieden.

Van Gaal pleegt stijlbreuk

Daarom gaat Oranje in Salvador ‘provocerend pressen’, heeft Van Gaal al aangekondigd. Hij bedoelt daarmee dat zijn spelers zich terug zullen trekken en zo ruimte creëren voor een razendsnelle counter. Met die tactiek veroverde Van Gaal in 2009 de landstitel met AZ en zo versloeg hij met Oranje in 2000 Spanje al eens in een oefeninterland (2-1).

Het interesseert de bondscoach weinig dat die speelwijze vloekt met het aanvallende spel waarmee het Nederlands elftal veel sympathie in de wereld heeft veroverd. Zeker op een WK is alles ondergeschikt aan resultaat, vindt de trainer die een groot deel van zijn loopbaan mooi voetbal net zo belangrijk vond als winnen.

Hopen op sterren

Het liefst speelt de bondscoach nog steeds vol op de aanval, maar niet als dat de kansen op succes verkleint. De verdedigers van Oranje speelden afgelopen seizoen op Ron Vlaar na allemaal in de Eredivisie, niet bepaald de beste competitie van de wereld. Volgens Van Gaal kan het daarom geen kwaad om een extra man voor doelman Jasper Cillessen te posteren.

Daarbij heeft de bondscoach met Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder spelers die ook tegen echte topploegen het verschil kunnen maken. Zij moeten Spanje pijn doen, als hun acht verdedigend ingestelde ploeggenoten Spanje van scoren kunnen afhouden. Grote vraag is of Van Persie klaar is voor een hoofdrol. De aanvoerder speelde nog geen hele wedstrijd sinds de knieblessure die hij in maart opliep.

Volg al het nieuws rond Oranje en ons Hart van Nederland-team in Brazilië op deze pagina.