Opnieuw stoffelijke resten MH17-slachtoffers geborgen

Op de rampplek van vlucht MH17 zijn zondag opnieuw stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen gevonden. Ook zijn de eerste wrakstukken van het toestel geborgen. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie zondag.

De stoffelijke resten en de persoonlijke bezittingen worden voor een forensische check naar Charkov gebracht. Wanneer ze naar Nederland worden overgebracht, is nog niet bekend. De Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt dat de bergingswerkzaamheden zondag goed zijn verlopen. De geborgen wrakstukken zijn naar het treinstation van Torez gebracht en daar gedeeltelijk al op treinwagons geladen. Op een later moment worden de wrakstukken per trein naar Charkov vervoerd.

De berging van de wrakstukken duurt vermoedelijk enkele dagen. Het is de bedoeling dat de berging maandag verdergaat, maar dat hangt af van de veiligheidssituatie in Oekraïne. Zondag sloeg op ongeveer 1500 meter van de rampplek een mortier in.

De wrakstukken zijn belangrijk voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat onder meer een reconstructie wil maken van een deel van het vliegtuig. Bij de ramp met de Boeing 777 van Malaysia Airlines kwamen in juli 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

ANP