Weer & Verkeer

Ophef om veiligheid Velsertunnel

Er is ophef ontstaan over een inspectierapport uit 2011 waaruit blijkt dat de oudste snelwegtunnel van Nederland, de Velsertunnel, niet voldoet aan de veiligheidseisen.

Het risico op gevaarlijke situaties in de tunnel zou groot zijn door jarenlange verwaarlozing en achterstallig onderhoud. De veiligheidssystemen en afzuiginstallaties zouden niet goed werken en nooddeuren zouden alleen met geweld te openen zijn. Volgens de burgemeester, Rijkswaterstaat en minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zijn de meeste problemen inmiddels verholpen.

Uit het rapport van 2011 kwam naar voren dat de tunnel toe is aan een grote onderhoudsbeurt. Sindsdien heeft Rijkswaterstaat de tunnel “in een voldoende staat van onderhoud gehouden waardoor een veilig gebruik geborgd is”, aldus het ministerie.

De tunnel wordt in 2015/2016 gerenoveerd. In aanvulling op het normale onderhoud staan er tot die tijd al periodieke inspecties gepland. Daardoor “is de tunnel veilig te gebruiken door de weggebruikers”.