Gezondheid

Op de foto met je stoma is cool!

Een stoma is niet cool, niet sexy en zeker niet iets waar je mee te koop loopt.  Maar sinds de Amerikaanse Bethany een bikinifoto met stoma op Facebook plaatste, is een ware stomaselfie rage ontketend. Carlijn Willemstijn uit Den Haag, zelf stomadrager, grijpt de hype aan om het onderwerp in heel Europa onder de aandacht te krijgen.

Ze plaatste een oproep op Facebook en de foto’s en reacties stroomden binnen. Met de actie hoopt de 34-jarige Haagse de discussie op gang brengen. “Er is nog veel onwetendheid in de wereld over wat een stoma precies is en hoe het is om daar mee te moeten leven.”  Zo kan het zakje nooit een dagje af en dat maakt, volgens Carlijn, veel jongeren onzeker. “Voor die jongeren is deze actie super gaaf. Ze zien nu dat ze niet de enige zijn. Dat er meer lotgenoten zijn die zich niet schamen.”

Naast foto’s ontving Carlijn ook een echt stomalied. Kleinkunstenaar Joël Mooij schreef hem voor alle helden en heldinnen met een stoma. Nieuwsgierig? Kijk en luister dan vanavond om 19.00 uur naar Hart van Nederland!