OM onderzoekt jihad-demonstratie

Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar de uit de hand gelopen pro-Gaza-demonstratie van donderdag in Den Haag. Dat liet het OM vrijdag weten.

Het OM gaat beelden en geluidsopnamen bestuderen met een Arabische tolk om te luisteren of er dingen zijn gezegd die niet toelaatbaar zijn. Volgens een Arabisch sprekende agent bleven ze binnen de perken met de leuzen die werden geroepen.

Opvallend genoeg lijkt er niet gekeken te worden naar andere problemen bij de demonstratie. Een journaliste werd dusdanig bedreigd dat ze door de politie ontzet moest worden, eerder kregen persfotografen al te horen dat ze niet mochten fotograferen omdat agenten hun veiligheid dan niet konden waarborgen.

“Joden moeten dood”

Het Centraal Joods Overleg (CJO) vindt het “onbegrijpelijk en onacceptabel” dat er niet is ingegrepen tijdens de demonstratie. Er werd meerdere keren opgeroepen tot een jihad, ook moesten “alle Joden worden vermoord” en werd regelmatig de Hitlergroet gebracht.

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) roept de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen op om stelling te nemen tegen de antisemitische uitingen tijdens de demonstratie. Van Aartsen had eerder nog gezegd dat er geen grenzen waren overschreden.

Vrijdagmiddag vindt om 15.00 uur weer een pro-Gaza-demonstratie plaats in Den Haag.