OM bekijkt zaak Eline Melters opnieuw

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de zaak van Eline Melters opnieuw bekijken. Dat heeft Justitie aan de familie van Eline laten weten. Eline overleed in december 2009 door drie messteken in haar hart. Het OM gaat uit van zelfdoding, maar de familie denkt dat Eline is vermoord.

“We hadden dinsdag een gesprek met de plaatsvervangend hoofdofficier en de rechercheofficier”, vertelt Rudy Melters, de vader van Eline. “Ze vinden dat wij het recht hebben dat er opnieuw met een frisse blik naar de zaak wordt gekeken.”

Dit is geweldig nieuws voor de familie. “We zijn al 4,5 jaar bezig en we worden nu eindelijk gehoord, justitie is 180 graden gedraaid. Hopelijk krijgen we nu antwoord op al die vragen”. Het OM benadrukt wel dat de zaak niet wordt heropend, wel wordt er een team van experts samengesteld om het dossier opnieuw te bekijken. Zij zullen ook beslissen of de familie het dossier in mag zien of alleen hun advocaat Arthur van der Biezen, een dossier waar volgens de familie Melters fouten in staan. Dit begon al op de dag van Eline haar overlijden.

Schouwarts

Op 8 december werd het ontzielde lichaam van de 23-jarige Eline gevonden. Ze ligt ontkleed op een grasveld voor de Martinuskerk in Urmond. De schouwarts concludeert ter plaatse dat Eline is overleden aan een steekwond in haar hart. Bij de sectie blijkt later dat het om een drietal steekwonden gaat.

Een dag na de dood verricht het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) sectie op het lichaam van Eline. De politie brengt vervolgens naar buiten dat ze door zelfmoord om het leven is gekomen, terwijl de uitslag van de sectie nog niet bekend is. De manier waarop zij dan zelfmoord zou hebben gepleegd is echter niet gebruikelijk. Ze heeft drie steekwonden in haar hart, een steekwond onder haar voet en eentje in haar dijbeen.

Vriend Eline

De 22-jarige vriend van Eline wordt uitgebreid verhoord en een dag later weer vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie besluit daarna om de zaak te sluiten, mede op basis van de verklaring die Eline haar vriend heeft afgelegd.

Haar vriend heeft verklaard dat ze al enige tijd psychotisch was en dat dit tot de zelfmoord heeft geleid. Hij had nog geprobeerd het mes af te pakken en hierbij een snijwond aan een hand opgelopen. Voor Eline’s ouders is de verklaring dat ze psychotisch zou zijn nieuw. Zowel Eline als de huisarts weten niets van dergelijke problemen, haar werkgever deelt die mening.

Forensisch onderzoek

Uit onderzoek van De Telegraaf blijkt later ook dat de patholoog-anatoom concludeerde dat er een goede kans is dat het om niet zelfmoord gaat, maar om een misdrijf. “Het toegediende letsel kan zelf zijn toegebracht, maar het is beslist niet uitgesloten dat iemand anders dit heeft gedaan.” Ze had ook scherprandige klievingen in haar handen, “dergelijk letsel past goed bij afweerletsel.”

De politie had op basis van het sectierapport dan ook niet mogen concluderen dat het om zelfmoord ging. “Zelfmoord is theoretisch mogelijk, maar omdat de wonden sterk lijken of afweerletsel en er meerdere malen is gestoken, is de kans groter dat Eline met geweld om het leven is gebracht.