OM: 20 jaar voor moord op hoogzwangere vriendin

Mark van D. moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt 20 jaar de cel in voor de moord op zijn vriendin Vivica Spong en hun ongeboren kind. Deze straf heeft de officier van justitie woensdag geëist tegen de 43-jarige man. Ook wil het OM dat hij 74.000 euro smartengeld betaald aan haar nabestaanden.

Volgens de officier van justitie is er veel bewijs dan Van D. schuldig is aan de moord. Zo zijn in zijn computer de zoektermen ‘nek breken’ en ‘How to kill someone and leave no trace’ gevonden. Buren hebben het stel op de ochtend van Vivica’s dood heftig ruzie horen maken en er zijn bloedsporen in het huis en in de auto van Van D. gevonden. Daarnaast heeft de man zijn verklaringen telkens aangepast als er nieuw bewijs op tafel kwam.

Volgens Van D. is hij op de dag van Vivica’s dood om 09.00 uur naar zijn werk gegaan, terwijl bluetooth- en slagboomgegevens aantonen dat hij pas om 10.31 uur van huis ging. Ook heeft hij gezegd het lichaam van Vivica te hebben verplaatst, maar er zijn geen veegsporen gevonden die dit aantonen.

Hoogzwanger

De hoogzwangere Vivica (31) werd op 2 juli 2012 dood gevonden onderaan de trap in hun woning aan de Utrechtse Van Brakelstraat. Vlak voor haar uitgerekende datum. Het lijkt in eerste instantie alsof zij gevallen is. Mark verklaarde dat zij tijdens haar zwangerschap vaker last had van duizelingen en dat zij hem die bewuste dag gevraagd had naar huis te komen omdat ze zich niet goed voelde. Toen hij thuiskwam vond hij haar levenloze lichaam, zo verklaarde hij. Meteen op die dag ontstaat twijfel over haar doodsoorzaak. “De ambulancemedewerkers verbazen zich over de ‘vertoning’ die de verdachte opvoert en de Forensische Opsporing vindt dat de situatie zoals ze die aantreffen niet past bij een val van de trap”, zo stelt het OM.

Vivica’s doodsoorzaak is nooit onomstotelijk vast komen te staan. Het NFI heeft de voorzichtige conclusie ‘verstikking’ getrokken.