Oesterschelpenpoeder hype op Goeree-Overflakkee

Op Goeree-Overflakkee is een nieuwe hype ontstaan. De bewoners wagen zich massaal aan oesterschelpenpoeder. Dit zou namelijk pijn in botten en gewrichten sterk verminderen of zelfs genezen.

De vermeende geneeskrachtige werking van de oesterschelpen is ontdekt door de 75-jarige Ton van Wingerden uit Stad aan ’t Haringvliet. Hij had al tijden pijn in zijn schouder door slijtage. Toen hij op een dag langs de Oosterschelde liep, zag hij meeuwen oesters oppakken en bedacht hij zich dat de mineralen in de schelpen wel eens zouden kunnen helpen tegen zijn kwaal. Hij verzamelde oesterschelpen, brak ze in stukken en vermaalde ze in een koffiemolen tot poeder. Tien weken lang nam hij iedere dag een mespuntje en zijn pijn verdween.

De weekkrant kreeg hier lucht van en publiceerde in mei vorig jaar een artikel over Tons vondst. Via via hoorden steeds meer mensen zijn verhaal over het oesterpoeder en inmiddels kan er dus van een ware rage gesproken worden.

Koffiebonenmalers

Volgens een van de eigenaren van Vis Expo in Middelharnis is er de laatste tijd steeds meer vraag naar oesters en dan vooral de schelpen. Ook de Blokker in die plaats spint garen bij de hype. De vraag naar koffiebonenmalers is flink gestegen. “Er worden er zo’n zes per week verkocht nu en dat is best veel voor zo’n apparaat”, laat een medewerkster weten. Inmiddels staat er dan ook een bordje bij de malers waarop staat dat ze ook geschikt zijn om oesterschelpen mee te malen.

Of het echt het oesterschelpenpoeder is dat de Goereeërs van hun kwalen afhelpt valt te betwisten. Er is voor zover bekend geen wetenschappelijk bewijs dat de schelpen inderdaad een geneeskrachtige werking hebben.