112

Noodverordening in Roermond

Burgemeester Peter Cammaert van Roermond heeft woensdagochtend een noodverordening afgekondigd vanwege het asbestalarm. Ook maakte de gemeente bekend dat er een noodnummer komt voor bezorgde bewoners.

De noodverordening betekent dat iedereen in het afgezette gebied de aanwijzingen van de hulpdiensten moet opvolgen. Bewoners in het besmette gebied moeten verder ramen en deuren gesloten houden. Ook kunnen hulpdiensten bewoners opdragen om binnen te blijven.

Ieder die in het gebied niet thuishoort, moet er weggaan. Volgens burgemeester Cammaert mogen alleen mensen die wonen en werken in het afgezette gebied naar binnen. “Mensen die hier wonen of werken, mogen er dus in, maar ze moeten wel hun schoenen wassen als ze aankomen. Met gewoon kraanwater wassen ze de asbestdeeltjes dan van hun schoenen.”

‘Zeker duizenden getroffen’

Het is nog onbekend hoeveel mensen precies worden getroffen, maar het zijn er zeker duizenden in de binnenstad. Daarbuiten is het aantal nog vele malen groter. Het schoonmaken van het station en de belangrijkste wegen hebben prioriteit volgens de gemeente. Mensen hebben dan zo min mogelijk last van de reisbeperkingen.

Voor mensen die vragen hebben, opent Roermond een speciaal telefoonnummer. Cammaert zei dat later op de dag bekend wordt naar welk nummer bezorgde inwoners kunnen bellen.

LEES OOK: LIVE – Updates over de situatie in Roermond.