112

Nog zeven voetbalfans vast

Van de 12 voetbalfans die zondag in Amsterdam zijn aangehouden rondom de wedstrijd Ajax en SC Cambuur, zitten er nog zeven vast. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging. Dat heeft de politie maandag gezegd.

Vijf anderen zijn inmiddels weer vrijgelaten, ze hebben volgens de politie een forse boete gekregen wegens belediging van agenten en discriminerende spreekkoren.

De mobiele eenheid (ME) moest zondagmiddag in de hoofdstad ingrijpen om de supporters van Ajax en SC Cambuur uit elkaar te houden. Eerst was het onrustig rond de Nieuwmarkt en vervolgens bij de Amsterdam ArenA. Een onbekend aantal mensen raakte tijdens de rellen gewond.

Bij de ArenA liepen de spanningen zo hoog op dat enkele ME’ ers zich genoodzaakt zagen hun dienstwapen te trekken. Uiteindelijk zijn er geen schoten gelost, maar de sfeer was grimmig. De ME wilde op deze manier Ajax-fans tegenhouden die de supporters uit Leeuwarden te lijf wilden gaan.

Ajax weigerde de meeste Cambuurfans de toegang tot het stadion, omdat ze zich zouden hebben misdragen. Enkele tientallen mochten de wedstrijd wel bijwonen. De meesten bleven bij de ArenA, waar de ME ze in de gaten hield. Na de wedstrijd waren er geen opstootjes meer en vertrokken de fans naar Leeuwarden.

Bron: ANP