Dieren

Nieuwe maatregelen tegen vogelgriep

Er komen andere maatregelen om te voorkomen dat vogelgriep zich verder gaat verspreiden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft deze zondag bekendgemaakt. Waarschijnlijk gelden de nieuwe regels voor 21 dagen.

Boeren mogen weer handelen in pluimvee. Het kabinet had dat verboden, maar dat verbod liep zondagmiddag om 14.00 uur af. Wel blijven boeren verplicht hun pluimvee op te hokken en af te schermen. Ook de hygiëne is erg belangrijk, dus moeten transportwagens na elke rit opnieuw worden gereinigd en ontsmet.

Verder zijn er een aantal zaken verboden: de aanvoer van nieuw pluimvee naar bedrijven, vervoer van pluimveemest, vervoer van eendagskuikens (ze mogen wel worden geëxporteerd), jacht op alle dieren en het tentoonstellen van pluimvee en ander gevogelte.

Eerder werd al bekend dat het land verdeeld wordt in vier regio’s: het westen (met Ter Aar en Hekendorp, waar de vogelgriep is vastgesteld), de Gelderse Vallei (Barneveld en omgeving), het zuidoosten (met de Peel) en het noorden en oosten (met de getroffen bedrijven in Kamperveen). Het contact tussen die gebieden moet minimaal blijven.