Dieren

Vier regio's om vogelgriep tegen te gaan

Het vogelgriepvirus moet zich zo min mogelijk kunnen verspreiden. Daarom wordt Nederland ingedeeld in vier regio’s. Contact tussen deze regio’s moet minimaal blijven. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zondag bekend gemaakt.

Deze maatregelen zijn hard nodig na de uitbraken van vogelgriep tot nu toe. De twee gebieden met de meeste pluimveebedrijven worden door deze maatregelen gescheiden, het gaat om de Gelderse Vallei en de Peel. In de andere zones liggen de plaatsen Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen, waar eerder deze week vogelgriep uitbrak.

De zones van tien kilometer rond de besmette bedrijven blijven in stand. Het landelijke handelsverbod van 72 uur kwam zondagmiddag tot een eind en wordt niet opnieuw ingesteld.

Het blijft verboden om pluimveemest te vervoeren en om nieuw pluimvee aan te voeren naar bedrijven. Strikt noodzakelijke transporten van pluimvee kunnen ook plaatsvinden, maar per rit mag slechts één pluimveebedrijf worden bezocht. Daarna moeten de transportwagens gereinigd en ontsmet worden. Dijksma wil dat ”het aantal contacten tussen pluimvee en gemengde bedrijven zoveel mogelijk wordt beperkt”. De maatregelen zijn drie weken van kracht.