Nierpatiënt zoekt donor via Facebook

Erardo Kea uit Almere is nierpatiënt en hard op zoek naar een donornier. Hij dacht deze te hebben gevonden, maar na een traject van vier maanden zag de donor –een dag voor de operatie- er toch van af. Erardo deelde zijn verhaal op Facebook en vond zo een nieuwe donor, maar ook deze zag er bij nader inzien van af. Voor de Almeerder en zijn gezin komen deze teleurstellingen ontzettend hard aan. Toch heeft hij de hoop niet opgegeven dat er zich een donor meldt en zijn zoektocht via Facebook gaat dan ook verder.

Vorig jaar mei kwam de vader van twee in het ziekenhuis terecht. Hij had een dik been en de artsen dachten dat het een slijmbeursontsteking was. Het bleek echter een veel ernstigere aandoening te zijn, vertelt hij aan onze redactie. Erardo heeft de Ziekte van Berger, een auto-imuunziekte. Hierdoor functioneren zijn nieren nog maar voor 3 procent en heeft hij heel hard een nieuwe nier nodig. Hij is direct na de ontdekking op de transplantatielijst gezet, maar de wachttijd is zo’n vijf jaar. Bovendien heeft hij bloedgroep O en die komt niet veel voor, wat het vinden van een geschikte donor voor hem nog moeilijker maakt.

Een zakenrelatie die zijn verhaal hoorde bood hem een nier aan en ging met Erardo het donortraject in. Zijn gezin stond echter niet achter zijn keuze en het leverde zo veel spanningen op dat hij er op 18 februari, een dag voor de operatie, toch vanaf zag. Nadat Erardo deze teleurstelling via Facebook had gedeeld, diende zich een nieuwe donor aan. Na een goed gesprek kreeg de Almeerder er helemaal vertrouwen in, maar ook deze donor trok zich bij nader inzien terug.

Onnodig leed

“Overleg goed met je familie en vrienden doe geen toezeggingen die je niet waar kunt of wilt maken het bespaart mij en mijn gezin zo veel onnodig leed, ik kan jullie niet uitleggen hoe ik mij nu voel”, schreef Erardo op Facebook nadat zijn tweede donor van de donatie af had gezien. “Vooral mijn oudste zoon heeft het hier met zijn 8 jaar heel moeilijk mee, hij mist zijn vader, zijn vader dan zoals hij vroeger was… groot en sterk. Nu is zijn vader nog slechts een schim van wat hij vroeger was en moet hij er soms voor zijn vader zijn i.p.v. andersom.”

Hij sluit zijn bericht af met een noodkreet: “Mijn oproep blijft nog steeds; wie wil mij een leven geven, mijn kinderen hun vader terug en mijn vriendin weer een man die er kan zijn voor zijn gezin. Ik heb al een paar mensen weer aangeschreven maar het blijft moeilijk om het zo direct te vragen. Help ons alsjeblieft als je kan en wil.”