Politiek

Nederlandse noodhulp direct naar Noord-Irak

De noodhulp die Nederland aan vluchtelingen in Noord-Irak wil geven is aangepast. Dat heeft een woordvoerder van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) zaterdag laten weten, zo meldt het ANP.

Eerder werd gepland dat de hulpgoederen via de Verenigde Arabische Emiraten, door de Australische luchtmacht, gedropt zouden worden boven het Sinjar-gebergte. Nu worden de goederen door een Nederlands transportvliegtuig naar de Noord-Iraakse stad Arbil gebracht en daar overhandigd aan de Verenigde Naties (VN). De VN-organisatie voor humanitaire hulp (Ocha) gaat de goederen in het noorden van Irak verdelen.

Reden voor deze wijziging is dat de situatie rond de yezidi’s in het Sinjar-gebergte in de loop van de week duidelijk minder dramatisch is geworden. De omsingeling door milities van de Islamitische Staat (IS) is daar ook ten einde. Tegelijkertijd zijn er op andere plaatsen in Noord-Irak nog steeds honderdduizenden op de vlucht.

Naast het transport is ook de inhoud van de Nederlandse noodhulp is aangepast. De parachutes, die bedoeld waren door de droppings boven Sinjar, zijn niet meer nodig. Het gaat nu vooral om veel dekens, biscuits met een extra hoge voedingswaarde, led-lampen en water.

Naar verwachting vertrekt het Hercules-transportvliegtuig maandag van Eindhoven naar Arbil.