Politiek

Nederland voorop tegen walvisjacht

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil ook de traditionele walvisjacht, door inheemse bevolkingsgroepen, internationaal ter discussie stellen. Ze wil eveneens een fellere strijd tegen de jacht op dolfijnen en grienden. Het moet allemaal zo snel mogelijk afgelopen zijn, vindt ze.

Nederland wil het internationale debat openen en steun zoeken bij andere landen. Dat moet leiden tot een verbod op de jacht op genoemde dieren, aldus een woordvoerder van het departement. Nu is het nog mogelijk, voor bijvoorbeeld de Inuit op Groenland, om op walvissen te jagen uit traditie en voor levensonderhoud. Maar Dijksma laat een Nederlandse vertegenwoordiging ook deze kwestie maandag aansnijden op de International Whaling Commission (IWC) in Portoroz in Slovenië.

Nederland stelt ook nog eens 85.000 euro ter beschikking aan deze Internationale Walvisvaartcommissie, om het IWC zo meer mogelijkheden te geven. Dijksma: “De internationale gemeenschap mag de steeds luidere roep tegen de jacht op walvissen en dolfijnen niet langer negeren. Reden om duidelijk stelling te nemen en IWC extra te ondersteunen in het werk om dieren op zee te beschermen. Jacht op deze prachtige dieren is niet meer van deze tijd. Het is zaak dat andere landen zich hiervan ook bewust worden.”