Politiek

Nederland en Australië blijven samenwerken

Australië en Nederland zullen intensief blijven samenwerken om de nasleep van de ramp met de MH17 tot een zo goed mogelijk einde te brengen. Dat lieten premier Mark Rutte en zijn Australische collega Tony Abbott maandag weten na afloop van overleg in het Catshuis in Den Haag.

“We hebben de afgelopen weken veel contact gehad en zijn vaak samen opgetrokken in de aanpak van de ramp. Dit zullen we blijven doen”, aldus Rutte. Australië is na Nederland het zwaarst getroffen land. Bij de ramp kwam 38 Australiërs om het leven. De woorden van Rutte waren dan ook treffend: “We zijn verbonden in rouw”.

Abbott liet weten dankbaar te zijn voor de inzet en solidariteit van het kabinet. Hij was vooral te spreken over de professionele en betrokken manier waarop de deskundigen hebben samengewerkt. Hij is blij dat Nederland de Australische instelling deelt. “Nederland en Australië werken al eeuwen samen en hebben goede banden. Dit is een droevige episode in die band, maar wel een die de al bestaande goede verstandhouding verdiept en verbetert.”