Natuurijs in Noord-Laren

Op de skeelerbaan in het Groningse Noordlaren kan worden geschaatst, maar een marathon op natuurijs zit er nog niet in bij IJsvereniging de Hondsrug.

In Groningen vriest het op dit moment. Giertanks sproeien elke twee uur water op de baan in Noordlaren. Op die baan ligt al een ijslaag van 1 centimeter. Vermoedelijk komt daar nog wel een beetje bij. Voor een marathon moet er minimaal een ijsvloer liggen van 3 centimeter. Om dat voor elkaar te krijgen moet het nog een nacht vriezen. “Maar dan gaat het nog niet door, want het gaat weer dooien”, zegt voorzitter Jan Geert Veldman van de ijsclub in Noordlaren.

 

Eerste schaatsers op het ijs in Noordlaren

Gepubliceerd: 30 jan 2014 08:37 Laatste update: 30 jan 2014 09:00 Algemeen

In het Groningse Noordlaren kan donderdagochtend geschaatst worden. “Ik denk dat we er maximaal 24 uur van kunnen genieten, dan gaat het weer dooien”, liet voorzitter Jan Geert Veldman weten.

IJsvereniging de Hondsrug toverde de skeelerbaan zoals elk jaar weer om tot ijsbaan met zo’n 1,5 centimeter ijs. Giertanks hebben woensdagnacht met water een ijsvloer gelegd. Het vroor zo’n vier a vijf graden en dat is genoeg voor 1,5 centimeter ijs, zegt Veldman. Er staan nu al mensen op het ijs.

Ieder jaar hoopt de club de eerste marathon op natuurijs te organiseren, maar het is nu eerst afwachten wat het weer gaat doen. “Daarvoor moet toch zeker drie centimeter ijs op de baan liggen”, aldus Veldman. Vorig jaar werd de marathon op 16 januari gehouden. Noordlaren had toen de primeur.

 

Volgens Veldman kunnen schoolkinderen vanmiddag wel schaatsen.

IJsvereniging De Hondsrug uit Noordlaren is woensdagavond begonnen met het aanleggen van een ijsvloer. Op de baan ligt inmiddels een halve centimeter water.

Het vriest zo’n vier graden. Het bestuur van de vereniging hoopt dat de thermometer rond middernacht een graad of min zes aanwijst. Zodra dat het geval is wordt een tweede laag water op de 340 meter lange skeelerbaan gesproeid. Als het meezit ligt er donderdag anderhalve centimeter ijs. De baan wordt dan opengesteld voor de kinderen aangrenzende basisschool. Voor een schaatsmarathon moet er een veel dikkere ijslaag liggen. Voorzitter Jan Geert Veldman gaat er niet vanuit dat dat lukt.