Natuur een maand voor op schema

De natuur ligt een maand voor op schema. Nederland is daardoor ruim 30 procent groener dan een jaar geleden rond deze tijd. Dat blijkt uit de Groenindex van de Wageningen Universiteit en de Natuurkalender.

Het heeft allemaal te maken met het uitblijven van de winter en de aanhoudende warmte. Daardoor staat de gele kornoelje, het sneeuwklokje, hondsdraf en maarts viooltje al in bloei op sommige plaatsen. Nederland is dus groen, dat is mooi, maar het is slecht nieuws voor allergiepatiƫnten. De pollenconcentratie in de lucht was in december al opgelopen tot 90 pollen per kubieke meter lucht. En dan gaan ook de zwarte elzen in bloei de komende week, ook een maand eerder dan normaal. Dat betekent ook hogere scores op de allergieradar.nl die registreert hoeveel klachten er zijn op hooikoortsgebied.

Drie keer per week maken satellieten gedetailleerde foto’s van het hele land. Aan de hand daarvan wordt de Groenindex gemaakt. Daarop is te zien hoe groen het oppervlak van Nederland is. Op www.groenmonitor.nl is op basis van satellietbeelden te zien hoe groen ons land op dit moment is.