Moeder overleden Leon stopt met hongerstaking

Marijke Harkema, de moeder van de in 2008 omgekomen Leon Groeneweg, heeft haar hongerstaking na anderhalve week opgegeven. De vrouw stopte met eten omdat ze wil dat het Openbaar Ministerie (OM) zich opnieuw gaat verdiepen in de mysterieuze dood van haar destijds 19-jarige zoon. Op advies van haar advocaat is ze toch gestopt met haar hongerstaking. Op 13 maart gaat zij namelijk in gesprek met het OM en volgens haar raadsman is het verstandiger om helder en fit het gesprek in te gaan in plaats van uitgehongerd.

Marijke zag in de hongerstaking haar uiterste redmiddel. Volgens justitie is Leon om het leven gekomen door een noodlottig ongeval, maar zijn ouders geloven hier niets van. De jongen raakte betrokken bij de jeugdbende van zijn neef. Meerdere malen overwoog hij naar de politie te stappen met informatie die hij over de bende had. Toen een van z’n beste vrienden dood in een sloot werd gevonden, was voor hem de maat vol. Maar op de dag dat Leon naar de politie wilde gaan, verdween hij spoorloos. Zijn ontzielde lichaam werd tien dagen later in het water aangetroffen. Zijn dood en die van zijn vriend werden beiden afgedaan als noodlottige ongevallen.

Of het gesprek dat op 13 maart gepland staat iets gaat veranderen aan de situatie, betwijfelen Leons ouders. Bovendien komt het volgens hen veel te laat. Ze zijn een petitie gestart om justitie serieus naar de zaak te laten kijken. Deze is inmiddels ruim 3.500 keer ondertekend.