Missie Oekraïne afgebroken

De repatriëringsmissie in Oekraïne stopt. Het is er momenteel te gevaarlijk, dat heeft minister-president Mark Rutte woensdagavond laten weten.

Dit betekent dat de politiemensen en experts donderdag niet meer gaan zoeken in het rampgebied waar bijna drie weken geleden vlucht MH17 neerstortte.

De veiligheidssituatie is de afgelopen dagen verslechterd, de spanning is toegenomen en het rampgebied wordt steeds minder toegankelijk. De experts kunnen hun werk niet naar behoren uitvoeren.

Geschoten

Woensdag werd tijdens de werkzaamheden in de nabijheid van het zoekteam geschoten met klein kaliber wapens. Daarop is verplaatst naar een veilige locatie. Op advies van de OVSE heeft het team zich vervolgens teruggetrokken naar Soledar, de uitvalsbasis ten noorden van de rampplek.

Eerder heeft het zoekteam vooral rond de kippenboerderij veel delen van stoffelijke overschotten gevonden van de slachtoffers van vlucht MH17. Deze menselijke resten zijn inmiddels naar Nederland overgebracht, waar het proces van identificatie doorlopen zal worden.

Persoonlijke bezittingen

Naast de menselijke resten zijn in totaal tien pakketten van elk één kubieke meter gevuld met persoonlijke bezittingen, laat het hoofd repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg weten. Daaronder bevinden zich spullen die voor de nabestaanden van groot belang zijn, zoals fotoboeken, sieraden, camera’s, agenda’s, paspoorten, knuffels.

Volgens Rutte is het niet zinvol en te risicovol voor de experts uit het repatriëringsteam om de missie nu voort te zetten. Zodra het mogelijk is, zullen de experts teruggaan. De nabestaanden van de slachtoffers zijn geïnformeerd over het besluit, aldus Rutte.