Politiek

Minister Schippers vreest EU-boete niet

Het plan om zorgverzekeraars selectiever zorg in te laten inkopen zal niet sneuvelen in Brussel. Dat zegt minister Edith Schippers van Volksgezondheid maandag in een interview met De Telegraaf.

Nederlandse hoogleraren waarschuwden onlangs dat ons land een boete riskeert als de vrije artsenkeuze aan banden wordt gelegd, omdat Europese regels dat verbieden. Het plan zou botsen met het vrije verkeer van goederen en diensten. De minister zegt echter niet te vrezen voor een boete. Mensen kunnen nog steeds kiezen voor een arts in een andere EU-lidstaat. “Die keuze heb je straks nog steeds”, aldus Schippers.

Volgens de minister vergoeden alle polissen Nederlandse en buitenlandse zorg hetzelfde. “Als jij een polis hebt die 80 procent van de kosten vergoedt, dan geldt dat net zo goed in een ziekenhuis in Gent of Leuven als in Eindhoven”, stelt ze.

De minister zegt dat het Europese Hof van Justitie zich eerder flexibel opstelde. Schippers: “Het hof heeft eerder gezegd dat de betaalbaarheid van de zorg een dwingende reden kan zijn om af te moeten wijken van de Europese dienstenregels.”

ANP