Politiek

Minder windparken in de Noordzee

In de Noordzee worden niet 12, maar ‘slechts’ vijf grote windmolenparken aangelegd. De vergunningen voor de andere complexen worden ingetrokken en de bedrijven die de parken zouden financieren krijgen hun geld terug. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Over de hoogte van de vergoeding moet nog worden onderhandeld. De vijf parken die wel gerealiseerd worden komen in drie gebieden te staan. Bij Zuid-Holland en Zeeland komen er twee winsparken te staan en voor de kust van Noord-Holland komt er eentje. Het kabinet verwacht dat de kosten voor de parken flink omlaag gaan door een paar geplande installaties samen te voegen. De plannen moeten het kabinet de komende 15 jaar in totaal een besparing van 3 miljard euro opleveren, aldus minister Henk Kamp van Economische Zaken. De parken komen bovendien dichter bij land dan gepland, wat nog eens 1,2 miljard moet opleveren.

Volgend jaar kan bij Zeeland worden begonnen met de ontwikkeling van het eerste park. Dit park komt zeker 22 kilometer van de kust te liggen. In de buurt komt later nog een tweede park. De parken bij Noord-Holland en Zuid-Holland komen op maximaal 18,5 kilometer uit de kust. In 2020 moet alles klaar zijn.