Meer politie bestookt met vuurwerk

Meer politiemensen dan voorgaande jaren zijn deze jaarwisseling bestookt met zwaar vuurwerk. Dat bericht de politievakbond ACP woensdag.

Uit meldingen die politiemensen deden bij een speciaal meldpunt, leidt de ACP af dat het bestoken van de politie met vuurwerk is toegenomen. In totaal zijn er volgens de politiepersberichten zeven politieagenten gewond geraakt. In veel steden werden zowel brandweer als politiepersoneel in groepsverband bestookt met stenen, flessen en vuurwerk. De ME moest er meerdere keren aan te pas komen om de veiligheid voor de brandweer mensen te garanderen. Voor zover bekend, raakten er geen brandweermensen of ambulancepersoneel gewond.

In heel Nederland was er sprake van geweld gericht tegen politie en andere hulpverleners.De ongeregeldheden vonden dit jaar plaats in Veen, Gouda, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Waardenburg, Tiel, Beuningen,Zeist,Utrecht, Bergen Op Zoom, Roosendaal, Drachten, Assen, Den Haag, Groningen, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven. Het ging in alle gevallen om groepsgeweld specifiek gericht tegen de politie en andere hulpverleners. Vooral de brandweer was doelwit van de ongeregeldheden waardoor hen het werken onmogelijk werd gemaakt. De politie en bijzondere eenheden zoals de ME moesten eraan te pas komen om de gemoederen te bedaren. Tijdens de jaarwisseling 2012/2013 waren er 11 incidenten met groepsgeweld tegenover 18 incidenten dit jaar. In totaal verschenen er op de website van de politie 28 persberichten waarin sprake was van geweld tegen politieagenten en andere hulpverleners tegenover 27 dit jaar. In 2012 maakte de minister bekend dat er 130 meldingen geweld tegen hulpverleners waren. Op 1 januari 2013 waren dat er 114.

ACP vakbondbestuurder Van de Pal roept minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op te onderzoeken “hoe het zware illegale vuurwerk hier naar binnen komt en hoe je dat kunt keren”.

Bron: ANP/redactie