Dieren

Leeuwendrieling geboren in GaiaZOO

Dierenverzorgers van de GaiaZoo in Kerkrade werden woensdagmorgen verrast door de geboorte van een leeuwendrieling. De geboorte heeft zo vlak voor Koningsdag een koninklijk tintje gekregen: de welpjes worden namelijk vernoemd naar de dochters van koning Willem-Alexander en konigin Máxima.

Het is nog niet bekend of de leeuwenwelpjes mannetjes of vrouwtjes zijn. De namen luiden dan ook Alex (-ia), Ama (-lia) en Ari (-ane). De geboorte van de leeuwtjes was een verassing voor de verzorgers. Er werden begin dit jaar weliswaar diverse paringen waargenomen, maar omdat leeuwen normaal gesproken erg veel paren voordat het vrouwtje daadwerkelijk bevrucht wordt, was het onduidelijk of Raya drachtig was of niet. Daarnaast krijgen roofdieren zoals de leeuw geen dikke buik naarmate de dracht vordert.

Leeuwen zijn nog niet volledig ontwikkeld bij de geboorte. Zo zijn de drie welpjes nu nog blind en doof. Om ze tegen gevaar te beschermen legt moeder haar welpen in een veilig geboortenest. Als het daar te onrustig is, zal moeder Raya de kleintjes in hun nekvel pakken en naar een andere plek brengen. De welpjes van GaiaZOO kwamen voor het raam van de bezoekers ter wereld.