Politiek

Kruisverhoor voordat je naar de hoeren gaat

Hoerenlopers die ‘willens en wetens’ naar prostituees gaan die gedwongen worden tot werken in de seksbranche moeten aangepakt kunnen worden.  Na de zomer werken PvdA, ChristenUnie en de SP hiervoor een plan uit.

Prostituees zijn vaak slachtoffer van mensenhandelaren en loverboys. Het OM kan mensenhandelaren en pooiers vervolgen, maar de klanten niet. Dit staat een betere bestrijding van mensenhandel en uitbuiting in de weg. “Door de ogen te sluiten werken klanten mee aan mensenhandel en zijn ze eigenlijk medeplichtig”, aldus Marith Rebel van de PvdA.

De partijen denken aan een celstraf of boete als sanctie voor mensen die bewust naar een seksslaaf gaan. Die bewustheid kan volgens ChristenUnie Kamerlid Gert-Jan Segers overduidelijk zijn. “Bijvoorbeeld als iemand besproken moet worden via vage 06-nummers en zich dan in een garagebox bevindt waar je voor 20 euro aan je trekken kunt komen”.

Mensen die tijdens of na een bezoekje aan een prostituee gaan twijfelen aan de vrijwilligheid van de sekswerker, moeten straffeloos kunnen melden dat ze mensenhandel vermoeden. Maar melding achteraf mag weer geen mogelijkheid zijn om je straatje schoon te vegen.