112

'Kris en Lisanne maakten 90 foto's na week vermissing'

Kris en Lisanne hebben op 8 april, een week na hun vermissing, nog 90 foto’s gemaakt. De foto’s zijn te donker en bewogen om er iets op te kunnen zien. Dat heeft de vader van Kris, Hans Kremers, laten weten tijdens de persconferentie in Panama.

De ouders van Kris hebben het wandelpad ‘el Pianista’ zelf donderdag afgelopen. Hierbij hebben ze geconcludeerd dat het een enkel pad is waarbij je niet kunt verdwalen zolang je op, of in de buurt van, het pad blijft. Ze vragen zich dan ook af waarom Kris en Lisanne niet terug zijn gelopen over het pad nadat ze op de dag van hun vermissing het alarmnummer hadden gebeld. Ze kregen hierbij niemand aan de telefoon, omdat ze op dat moment geen bereik hadden.

Ook is gebleken dat het onmogelijk is om vanaf het moment en de plek waar de laatste foto op 1 april was genomen, de rivier te bereiken in het tijdsbestek voordat naar het alarmnummer werd gebeld. Verder hadden de twee vriendinnen de ochtend van 1 april informatie op internet opgezocht over de wandelroute. De informatie die ze hebben ingewonnen, is ook correcte informatie. Foutieve informatie kan dus niet de oorzaak van de verdwijning zijn.

Foto’s

Op de geheugenkaart bleek een foto te staan van een rots die buiten het pad ligt. Het is nog onduidelijk of ze bewust van het pad zijn afgeweken, of dat ze verdwaald zijn geraakt en daardoor op deze plek buiten het pad terecht waren gekomen.

Uit de geheugenkaart is ook gebleken dat met het fototoestel nog zo’n 90 foto’s zijn gemaakt na de verdwijning. Dit was een week na hun verdwijning in 3 uur tijd, op 8 april tussen 01.00 en 04.00 uur lokale tijd. Op de foto’s is weinig tot niets te zien. Mogelijk hebben ze dit gedaan om het pad waar ze liepen te verlichten met de flits of omdat ze iets hoorden er erachter probeerden te komen wat het was.

Kritiek op onderzoek

Hans Kremers had ook kritiek op de onderzoekers. Hij valt hem op dat het niveau van de communicatie aanzienlijk achteruit is gegaan sinds de vondst van de resten op 23 juni. Hij is er ook niet blij mee dat ze mondeling wel van alles te horen krijgen, maar dat er niets officieel op papier wordt gezet. Ook krijgt hij nieuws niet altijd direct van de onderzoekers te horen, maar moet hij het uit de media vernemen,

Ook in Panama zelf is veel kritiek op de onderzoekers. Volgens een Panamese onderzoeksjournalist hebben ze in het begin van de vermissing niet goed gezocht. “Het is hier niet de Amazone, als ze goed gestructureerd te werk waren gegaan, hadden ze Lisanne en Kris binnen die week moeten kunnen vinden.”

Lokale bevolking

De onderzoeksjournalist denkt dat Lisanne en Kris niet door een misdrijf om het leven zijn gekomen. Ze hadden nog meer dan 80 dollar bij zich, dit is in Panama heel veel geld en dit was dus meegenomen als het een roofmoord was geweest. Ook acht ze de kans op georganiseerde misdaad heel klein. “De lokale bevolking kent het gebied heel goed, als zij iemand willen laten verdwijnen, dan kunnen zij dat zonder problemen.” Het feit dat de lokale bevolking de vondst juist heeft gemeld geeft aan dat zij goede bedoelingen hebben.

De ouders van Kris hebben twee officiële herdenkingsmomenten gepland voor de lokale bevolking, hier zullen zij de inwoners ook bedanken voor hun hulp. Dit eerste zal in Boquete zijn, de plek waar vandaan het onderzoek werd gedaan. De andere is in Alto Romero, bewoners uit dit dorp vonden de resten van de studentes. Dit moet allemaal voor woensdag gebeuren, dan vliegen de ouders terug naar Nederland.