Kringloop verkoopt ook auto's

De kringloop verkoopt al zo’n beetje alles wat los en vast zit. Van banken tot cd’s en van serviesgoed tot kleding. Bij Kringloop Rijswijk hebben ze nog een product toegevoegd aan het assortiment: auto’s. Klanten zijn tevreden, de branchevereniging en andere kringloopwinkels wat minder.

De zaak in de Zuid-Hollandse plaats is een particuliere instelling. Het wordt gerund door vrijwilligers, dit geldt ook voor manager Roderick van den Berg. De inkomsten worden gebruikt voor de huur van het enorme pand. Alles wat overblijft gaat naar verschillende goede doelen, waaronder KiKa en het Ronald McDonald Kinderfonds. Ook voor de verkoop van auto’s heeft Roderick alles netjes op orde. Hij heeft dus ook eerst een vergunning voor autoverkoop aangevraagd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Roderick snapt dat anderen even raar opkijken. “We vinden het niet erg om de vreemde eend te zijn, we willen ons juist graag onderscheiden”, zegt hij. “Mensen met een kleine portemonnee zijn ook hartstikke blij dat ze nu een nieuwe, betaalbare auto kunnen aanschaffen.”

Branchevereniging

Deze kringloopwinkel is niet aangesloten bij de branchevereniging. Daar snappen ze de actie in Rijswijk dan ook niet. “Auto’s horen niet binnen de filosofie van kringloopwinkels”, is hun mening. Auto’s zijn kapitaalgoed en vervuilend. Ze vragen zich ook af hoe de kringloopzaak aan de auto’s komt, want kringloopwinkels doen niet aan inkoop. Het volledige assortiment hoort te bestaan uit giften.

“Het zou logischer zijn als een autozaak ook meubels gaat verkopen dan dat een kringloopwinkels auto’s gaat verkopen”, is de harde conclusie. “Het is ordinair en ze gebruiken de naam ‘kringloopwinkel’ onder valse voorwendselen.

Bekijk vanavond om 22.30 uur een uitgebreide reportage bij Hart van Nederland, hierboven vast een voorproefje.