Politiek

Kamervragen over jihad-demonstratie

Een donderdag uit de hand gelopen pro-Gaza-demonstratie in de Haagse Schilderswijk heeft vrijdag tot Kamer- en raadsvragen geleid. Meerdere partijen willen uitleg over de demonstratie die escaleerde tot een jihaddemonstratie.

Het had een vreedzame en rustige demonstratie moeten worden. Toch liep het al snel uit op een jihaddemonstratie, journalist Frank Verhoef verwoordt het als ‘de Gaza-demo die helemaal niet over Gaza ging‘. Persfotografen werden bedreigd tijdens het maken van foto’s. Agenten vroegen de fotografen vervolgens te stoppen, aangezien ze niet bij machte waren om de menigte anders onder controle te houden.

Na een tijdje liep het zo uit de hand dat een journaliste dusdanig werd bedreigd dat ze onder politiebegeleiding moest worden ontzet. Zelfs toen nog werd ze bekogeld met blikjes frisdrank. Terwijl ondertussen in de demonstratie mannen met bivakmutsen opriepen tot een jihad en riepen dat “alle joden moeten worden vermoord”.

“Opsporen die hufters”

Volgens burgemeester Jozias van Aartsen is de demonstratie overigens rustig verlopen en zijn er geen grenzen overschreden, want “er zijn geen aanhoudingen verricht”. Een reactie die bij andere politici in het verkeerde keelgat is geschoten. “Onacceptabel. Journalisten bedreigen en racistische uitingen zijn strafbaar. Ook als het tijdens een demonstratie gebeurt. Opsporen die hufters!” liet PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch weten.

In de Haagse gemeenteraad hebben de PVV, Groep De Mos en de ChristenUnie/SGP raadvragen gesteld aan burgemeester van Aartsen. De VVD, PVV, ChristenUnie en VNL hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van de demonstratie.