Dieren

Kamervragen en doodsbedreigingen om biggenfoto

Een foto van twee biggetjes in een emmer warm water heeft voor enorm veel commotie gezorgd. De Partij voor de Dieren heeft er Kamervragen over gesteld en de makers van de foto zijn met de dood bedreigd. De ophef wordt veroorzaakt doordat de biggetjes met hun wasknijpers aan hun oren zijn vastgemaakt aan de emmer om te voorkomen dat ze niet kopje onder zouden gaan.

De boerin in kwestie had de pasgeboren biggetjes in het warme water gelegd omdat zij onderkoeld waren geraakt. “Soms worden er biggetjes geboren die klein en zwak zijn maar wel levensvatbaar. Deze biggetjes lopen dan niet naar het warme nestje maar blijven achter de zeug liggen. Hierdoor kunnen ze heel snel afkoelen en doodgaan”, vertelt de boerin bij de foto. Een warmtelamp kon de kleintjes niet meer redden dus moesten zij in water gedaan worden om weer op temperatuur te komen. Omdat andere biggetjes ook zorg nodig hadden kon de boerin de twee niet zelf boven water houden en bedacht daarom de wasknijperoplossing.

Veel mensen hebben via social media hun afschuw geuit over de manier waarop de biggetjes boven water worden gehouden. Ook Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) uitte haar ongenoegen via Twitter nadat de foto opdook “Als de Nederlandse varkensindustrie zo z’n onderkoelde biggen opwarmt, valt er nog veel werk te verzetten”, schreef ze. Donderdag reageerde minister Sharon Dijksma op de commotie. Ze zei dat het beter is om een varken een zwemvestje aan te trekken in dergelijke gevallen.

Dikke pin

De boerin in kwestie begrijpt de commotie niet zo. “Varkens moeten verplicht een oormerk dragen en er moet dan een dikke pin door hun oor geslagen worden, daar hoor je Marianne Thieme niet over”, zegt ze tegen onze redactie. “Varkensoren zijn lang niet zo gevoelig als mensen oren, zelfs wanneer het merkje in hun oor gaat schreeuwen ze niet. En als een varken pijn heeft laten ze dat echt wel horen.”

Haar methode is echter prima. “De biggetjes vielen op een gegeven moment zelfs in slaap. Bovendien hangen ze niet aan de wasknijpers, want ze drijven. De knijpers zorgen er enkel voor dat ze niet kantelen.” Ze vindt het zwemvestje voor biggetjes overigens ook een goed idee. “Maar dan moet je die wel voor handen hebben. Ik heb gezocht, maar ik weet niet waar ik ze in Nederland kan krijgen. “

Gezond

De doodsbedreigingen vindt ze erg naar. “Maar als mensen niet willen aannemen dat dit de dieren niet schaadt dan kan ik daar ook niets aan veranderen.” De biggetjes maken het nu goed vertelt ze: “Na het warme bad zijn ze bij de moeder gezet en ze zijn meteen gaan drinken. Ze zijn nu op kracht en ze zijn gezond. Het gaat goed met ze.”