Kabinet presenteert onderzoek Molukse treinkaping

Het kabinet presenteert woensdag een onderzoek dat antwoord moet geven op de vraag of Molukse treinkapers op 11 juni 1977 bij De Punt werden geëxecuteerd of per ongeluk gedood. Geheime ministerraadnotulen werpen een licht op het besluit tot ingrijpen van het toenmalige kabinet-Den Uyl.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en zijn collega Jeanine Hennis van Defensie zijn erbij aanwezig. De treinkaping en andere acties waren bedoeld om Nederland te dwingen een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken (RMS) te erkennen.

Nabestaanden van de zes Molukkers die in 1977 werden gedood, hebben de Staat aansprakelijk gesteld voor het in hun ogen veel te gewelddadige optreden van het leger destijds. Volgens hun advocaat Liesbeth Zegveld blijkt uit nieuw onderzoek dat zeker drie van de zes omgekomen kapers van dichtbij in de rug en het hoofd zijn doodgeschoten, terwijl ze al waren uitgeschakeld.

Bijpraten

Voordat de media het rapport krijgen, wil het ministerie de direct betrokkenen bijpraten. De aparte, besloten bijeenkomsten zijn bestemd voor de gijzelaars die twintig dagen in de trein zaten, de mariniers die hen hebben bevrijd, de Molukse gemeenschap en als vierde groep apart de kapers of hun nabestaanden.

Dinsdag werd bekend dat Liesbeth Zegveld met de dood wordt bedreigd. Ze heeft maandagavond aangifte gedaan bij de politie nadat ze een dreigende mail ontving.