Julio Poch vraagt om rechtshulp

Voormalig Transavia-piloot Julio Poch zit al ruim vier jaar in voorarrest in Argentinië. De man is de wanhoop nabij en wil daarom hulp van Nederland. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops heeft daarom dinsdag tijdens een kort geding gratis rechtshulp geëist voor Poch.

De piloot is in 2009 opgepakt toen hij voor zijn werk voor Transavia in Spanje was en is vervolgens uitgeleverd aan Argentinië. Hij wordt daar verdacht van het uitvoeren van zogeheten dodenvluchten tijdens het dictatoriale regime in het land. Tijdens die vluchten werden tegenstanders van het regime boven zee uit het vliegtuig gegooid. Poch heeft altijd verklaard onschuldig te zijn.

Volgens zijn advocaat is er ook geen bewijs dat Poch inderdaad die dodenvluchten heeft uitgevoerd. Knoops stelde tijdens het kort geding dat de Nederlandse staat een onschuldige man heeft uitgeleverd aan Argentinië. “De Nederlandse staat heeft een morele plicht om te vechten voor Poch, omdat ze hem zelf in de leeuwenkuil hebben gegooid”, aldus Knoops.

Collega’s

Poch werd opgepakt nadat collega’s verklaard hadden dat hij hun verteld had dat hij mensen uit het vliegtuig zou hebben gegooid. Die verklaringen zijn het enige bewijs tegen de piloot. Knoops stelt dat uit de verklaringen weg is gelaten dat hij tegen zijn collega’s in het meervoud sprak. Poch heeft gezegd dat de marine verantwoordelijk was voor het mensen uit vliegtuigen gooien. De piloot bedoelde volgens zijn advocaat niet dat hij dat zélf heeft gedaan. De context waarin de piloot zijn uitspraken heeft gedaan is niet meegenomen in de vertalingen. Poch is tijdens het regime ingezet om zijn land te verdedigen, niet om dodenvluchten uit te voeren, stelt de advocaat.

Knoops zei tijdens de zitting dat hij het jammer vindt dat het tot een kort geding moet komen in deze zaak. “Nederland zet zich in voor mensenrechten over de hele wereld. We zorgen dat Greenpeace activisten in Rusland goede advocaten krijgen. En als het gaat op Poch doen we niets, kijken we weg en zijn we het braafste jongetje uit de klas. De man is in grote nood en we stevenen af op een gerechtelijke dwaling”, zo zei de raadsman.

Gezin

Het gezin van Poch zit in diepe financiële problemen. Ze hebben veel geld moeten lenen voor Julio’s onderhoudskosten in de gevangenis en om rechtshulp te kunnen betalen. Zijn vrouw kan twee keer per jaar op bezoek bij haar man en dat enkel omdat vrienden bereid zijn haar vliegtickets te betalen. Knoops heeft tijdens het kort geding benadrukt dat hij zich kosteloos inzet voor Poch, omdat hij het moreel verwerpelijk vindt wat er met de man gebeurt.

Volgens Knoops had de Nederlandse staat kunnen weten dat Poch jaren in voorarrest zou zitten na zijn uitlevering. Ondertussen zijn pas 150 van de 700 getuigen gehoord en kan het dus nog jaren duren voor het strafproces tegen de piloot van start gaat.

Voor meer informatie over de zaak, volg onze verslaggever Irene: @IreneHVNL