Israëliër Vitesse mag niet mee op trainingskamp

Voetbalclub Vitesse heeft voor veel ophef gezorgd met een trainingskamp naar de Verenigde Arabisch Emiraten (VAE). Een van de selectiespelers, Dan Mori, kan niet mee. Hij wordt het land niet ingelaten vanwege zijn Israëlische paspoort. Dat Vitesse toch is vertrokken leidt maandag tot veel onbegrip in Den Haag.

Zo vindt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA dat ‘Vitesse een club is zonder ruggengraat door hieraan toe te geven’. PVV-partijleider Geert Wilders noemt de Arnhemse club laf. “Nu accepteren ze de jodenhaat van de Emiraten.”

Esther Voet, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI), is ook verontwaardigd dat Vitesse zonder Mori naar de Emiraten is afgereisd. Zij vindt dat Vitesse thuis had moet blijven, maar ze is ook realistisch. “Officieel zijn Israel en de VAE nog in staat van oorlog, zij kunnen een Israeli dus weigeren. Alleen een organiserende instantie als de FIFA kan afdwingen dat dat niet gebeurt.”

Vitesse

Vitesse zelf heeft bij monde van woordvoerster Esther Bal gereageerd tegenover het Radio 1-journaal. “We spelen tegen clubs die erop rekenen dat we komen. En we willen ons goed voorbereiden op de tweede seizoenshelft. Het is vooral voor die jongen vervelend, hij wilde zelf dat het team zou gaan.” Het was volgens haar niet meer mogelijk om de trip een dag voor vertrek af te zeggen.

Omtzigt vindt deze uitleg zwak. Hij benadrukt dat bijvoorbeeld de Tweede Kamer ook hele bezoeken aan landen afzegt als een lid van de delegatie wordt geweigerd. Ronny Naftaniel, oud-directeur van het CIDI, haakt hierop in. “Afgelopen jaren zijn meerdere Israëlische sporters toegelaten tot het land. Vitesse heeft onvoldoende gedaan om Mori mee te krijgen.”