In 29% horecagelegenheden wordt nog gerookt

In 29 procent van de discotheken en cafés wordt ondanks het rookverbod nog gerookt. Dat is 10 procent minder dan in 2012, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag.

In restaurants, hotels, cafetaria’s en sportkantines wordt het rookverbod wel in bijna alle gevallen nageleefd. 96 procent is rookvrij. Hoewel er in kleine cafés nog altijd gerookt mag worden, zijn steeds meer van deze cafeetjes rookvrij. In 43 procent van deze kleine ondernemingen wordt niet gerookt. In 2012 lag dat percentage nog op 31 procent.

Inspecteurs hebben tussen januari en november 2013 16.657 controles uitgevoerd om na te gaan of het rookverbod werd nageleefd. In 1.686 gevallen zijn er maatregelen genomen in de vorm van waarschuwingen of boetes.

Geschokt

Hoewel het rookverbod dus steeds meer wordt nageleefd, is dit nog lang niet goed genoeg, stelt Clean Air Nederland in een reactie op de cijfers. De anti-rookorganisatie is ‘geschokt’ dat er in een derde van de cafés en discotheken nog altijd gerookt wordt. Clean Air wil daarom dat staatssecretaris Van Rijn harder op gaat treden tegen overtreders.

“Cafés en discotheken die stelselmatig het rookverbod negeren, moeten voor een bepaalde periode, minstens twee weken, worden gesloten. Dit heeft meer effect dan het uitdelen van een boete”, zo laat de organisatie in een reactie weten.