HEMA reageert op junk-incident

HEMA heeft dinsdag gereageerd op het incident met een diabetespatiënte afgelopen vrijdag in een Haags filiaal. De 17-jarige werd daar voor junk aangezien en belandde in de cel omdat ze haar bloedsuiker prikte.

De Haagse voelde zich tijdens het winkelen niet lekker en besloot daarom haar bloedsuiker te prikken. Dat deed ze in een pashokje omdat het prikken in haar bovenbeen moet, met haar broek naar beneden. Hierbij lekte ze wat urine, wat vaker gebeurt bij diabetespatiënten.

Twee beveiligers die dit zagen gebeuren trokken hierop het gordijn van het pashokje open omdat ze dachten dat het meisje drugs aan het spuiten was. Ze werd aangezien voor plassende junk en meegenomen naar het politiebureau waar ze vier uur werd vastgezet.

Standaard procedures

HEMA heeft dinsdag laten weten intern onderzoek te hebben gedaan naar de achterliggende feiten rondom de kwestie. De keten wil niet te veel op de inhoud van het incident ingaan ‘uit respect naar de vrouw toe’, zo staat in de verklaring.

Volgens HEMA klopt de berichtgeving over het incident echter niet: “Vanuit de feiten zoals wij die kennen, gebaseerd op verklaringen van ooggetuigen en videobeelden, is de berichtgeving vanuit de media op een aantal punten onjuist en zijn zaken uitvergroot. De beveiligingsbeambten hebben correct gehandeld naar de feitelijke situatie in de winkel op dat moment. De standaard procedures zijn gevolgd en mevrouw is correct behandeld.”

Distantiëren

In de verklaring zegt HEMA mensen te allen tijde respectvol te willen behandelen. De keten vindt het ‘heel vervelend dat de indruk is ontstaan dat dit anders zou zijn’. “Wij distantiëren ons dan ook van weergaven in de media. Wij hebben inmiddels persoonlijk contact met mevrouw gezocht om de kwestie te bespreken.” De Haagse heeft dinsdag aan onze redactie laten weten tot op heden geen contact te hebben gehad met HEMA.