Hart over de Grens: Russen steunen Poetin met t-shirt

In Rusland is een nieuwe modetrend gaande. T-shirts met een beeltenis van president Vladimir Poetin gaan als warme broodjes over de toonbank. Mensen staan voor kledingzaken te dringen om zo’n shirt in handen te krijgen. Het is een manier om hun president te laten zien dat het volk achter hem staat.

De shirts kosten 1200 roebel, omgerekend zo’n 25 euro. Op de shirts staan opvallende beelden van Poetin die in Westerse landen vaak worden gebruikt om te spotten met Poetin. Volgens de ontwerpers van de shirts, Anna Trifonova en Ivan Yershov, is in dit geval geen sprake van spot, maar van trots. “Het zijn sterke motto’s die voor een sterke motivatie zorgen.”

“Zeker in zulke tijden is het belangrijk om zo’n shirt te dragen. Dan kan de hele wereld zien dat we achter onze president en regering staan”, aldus Svetlana tegenover persbureau Reuters. Maxim is het hier mee eens: “De omstandigheden in de internationale politiek zijn zwaar, met veel druk op ons land. Het is voor onze leiders juist nu goed om te weten dat het volk achter hen staat.”