Groningers komen in opstand

Veel bewoners van de provincie Groningen vinden dat de overheid ze keihard laat vallen. De actiegroep ‘Groningers in Opstand’ roept dan ook alle bewoners van de provincie op om vrijdagmiddag naar het gemeentehuis in Delfzijl te komen voor een protestmars, want ‘de maat is vol’.

“De overheid heeft kapitalen verdiend aan het gas uit het noorden. Maar nu de huizen verzakken en de problemen ontstaan, kan heel Oost-Groningen maar barsten” valt te lezen op de Facebookpagina van de actiegroep. Het failliet laten gaan van aluminiumsmelter Aldel is voor veel mensen de druppel die de emmer doet overlopen.

Het bedrijf uit Delfzijl kan, net als veel bedrijven in de regio, niet meer concurreren met bedrijven die net over de grens in Duitsland zitten. De kosten voor bijvoorbeeld de energie zijn vele malen hoger, waardoor ze de strijd hebben verloren. De overheid heeft vaak toegezegd te helpen, maar veel verder dan die toezeggingen kwam het volgens de werknemers niet.

Geen alternatieven

Een van de mensen die niet meer weet wat hij moet is Jaap Wijkstra. Jaap is in dienst bij Aldel en heeft te horen gekregen dat het bedrijf failliet is. Hij begon een jaar geleden al met solliciteren toen hij hoorde dat het niet goed ging bij de aluminiumsmelter. Ondanks vele sollicitaties en hulp via vacaturesites kan hij niets vinden. In Oost-Groningen is simpelweg geen werk meer beschikbaar nu er daar veel bedrijven op de fles gaan.

Verhuizen is ook geen optie. Doordat de staat al jaren naar gas boort in het gebied zijn er veel aardbevingen. Door die bevingen zit zijn huis vol scheuren. Er is dus niemand die dat huis van hem wil kopen. En dat is wat veel mensen in Oost-Groningen is overkomen en heeft hij bewogen tot de opstand.